Xylella-beperkingen opgeheven na afronding NVWA-inspectie

Xylella-beperkingen opgeheven na afronding NVWA-inspectie

Geplaatst op 10 september 2021

Na een melding van Portugal dat rozemarijnplanten uit een met Xylella fastidiosa besmette partij aan twee Nederlandse bedrijven waren geleverd, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inspecties en tracering uitgevoerd. Op dit moment zijn van deze partij geen planten meer in Nederland en op de betrokken bedrijven zijn geen cicaden gevonden die Xylella kunnen overbrengen. Dit betekent dat gebiedsafbakening niet nodig is en dat alle beperkende maatregelen door de NVWA zijn opgeheven.

De NVWA heeft alle planten uit de besmette partij die door Portugal aan Nederland waren geleverd getraceerd. Op één van de twee Nederlandse bedrijven die planten uit de besmette partij hadden ontvangen waren alle planten uit de levering nog aanwezig. Die zijn na inspectie op het ontvangende bedrijf onder toezicht van de NVWA vernietigd. Van het andere bedrijf waren alle planten al door geleverd aan het buitenland. De NVWA heeft de betreffende landen (Denemarken, Estland, Frankrijk, Italië, de Russische Federatie en Zwitserland) geïnformeerd. Er bevinden zich dus geen planten uit de besmette partij meer in Nederland.

Inspecties afgerond

Omdat op beide bedrijven de planten uit de besmette partij van een paar dagen tot drie weken in de kas hebben gestaan, heeft de NVWA besloten om inspecties uit te voeren naar mogelijke verspreiding van Xylella. Xylella is niet besmettelijk voor mens en dier en wordt overgebracht door cicaden (zgn. schuimbeestjes). Bij de inspectie zijn geen cicaden aangetroffen en ook op de vangplaten, die twee weken in de kassen hingen, zijn geen cicaden gevonden. Dit betekent dat er geen risico is (geweest) op verspreiding op de bedrijven en naar buiten.

Maatregelen opgeheven

Conform de Europese regelgeving hoeft de NVWA geen gebied af te bakenen. Ook is duidelijk dat er geen planten uit de besmette partij in Nederland zijn verkocht aan particulieren of in Nederlandse tuinen zijn terechtgekomen. De NVWA heeft daarom per 8 september alle maatregelen opgeheven. Ook zal de NVWA in het komende Scopaff-overleg (midden september) waar de Portugese Xylella-besmetting geagendeerd staat, de Nederlandse uitkomsten van de afhandeling van de melding inclusief de tracering presenteren.


Bron: NVWA, 9 september 2021

Toon meer nieuws